Mea culpa! Dietetycznie zgrzeszyłam- ciasto KINDER COUNTRY.

Witajcie czytający mój mały internetowy zakątek.
Wilczkowi Kaku zaczęły przeszkadzać wystające boczki i pojawiające się problemy z zadyszką, kiedy biega za swoim psim futrem. Przeszła na dietę.
Nie katuje się jakoś strasznie. Unormowałam czas posiłków, staram się jeść pięć porcji dziennie, nie smażę. Szału nie ma. Nie głodzę się, nie zapycham jajkami czy wypacam z siebie hektolitrów potu biegając i wcinając sałatę. Waga sukcesywnie sobie spada. Wiem, że w którymś momencie zatrzyma się i mój wysiłek, czyli dłuższe maszerowanie z psem, przestanie wystarczyć. Jednak prócz książek tylko słodycze były małą przyjemnością, którą mogłam sobie czasami sprawić.
Pękłam. Mama, przysłała zdjęcie ciasta. Chce. Teraz. Tak pobiegłam do dyskontu z robaczkiem w nazwie i zakupiłam wszystko co potrzebne mi było do skonstruowania ciasta a’la KINDER COUNTRY.

Do sporządzenia tego nieba w gębie potrzebne nam będą:

13016512_1251044754923127_1845115471_o

  • Czekolada biała- ja użyłam 3/4 tabliczki
  • śmietana 30 % – najlepiej żeby była dobrze schłodzona – 200 ml
  • serek mascarpone – opcjonalnie można dodać łyżkę śmietankowego serka kanapkowego
  • cukier puder – 1 łyżka
  • pszenica preparowana w miodzie – około 2 szklanek
  • herbatniki – u mnie zeszło półtora dużego opakowania (pies podjadał)
  • czekolada mleczna – wg uznania do polania wierzchu

13014945_1251044734923129_1991518572_n

Czekoladę białą rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dla niewtajemniczonych – w większym garnku zagotowujemy wodę, nakładamy na niego metalową miseczkę lub jak w moim przypadku, mniejszy garnek – pamiętajmy jednak, by dno nie dotykało lustra wody. Wrzucamy połamaną czekoladę i czekamy, aż para zrobi swoje.

13045692_1251044701589799_736478413_n

W międzyczasie ubijamy śmietanę. Aby konsystencja była dobra zaczynamy od średnich obrotów i schodzimy powoli na niższe. Dodajemy dwie łyżki serka mascarpone, łyżkę cukru pudru i jeszcze chwileczkę ubijamy.

13020111_1251044691589800_968796258_n

Do powstałej masy dosypujemy  pszenicy.

13059434_1251044684923134_68417583_n

Dokładnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników i równomiernego rozłożenia pszenicy w masie.

13022366_1251044738256462_1584908314_n

Na blasze 24×34 zabezpieczonej papierem, wykładamy herbatniki.

13059885_1251044668256469_1644818867_n

Nakładamy równomiernie krem i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki na 15 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę, którą gdy krem stężeje, polewamy wierzch ciasta.

13023757_1251059684921634_2131228821_n

I tak właśnie popełniłam grzech. Zjadłam kawałek tego słodkiego cuda. Reszta jest dla mojej drugiej połowy 🙂
Życzę Wam smacznego!

(Visited 146 times, 1 visits today)